Pesto z jarmużu
Składniki
- 150 g jarmużu
- 0.5 szklanki orzechów nerkowca
- 0.25 szklanki oleju
- 2 łyżki sera pecorino
- skórka z cytryny
- sól
- pieprz
- kardamon
Przygotowanie:
Krok 1
Upraż nerkowce na patelni, aż zacznie się wydobywać z nich aromat.
Jarmuż umyj i osusz. Potnij na drobne kawałki i wrzuć do blendera razem z orzechami, otartą skórką z 1 cytryny, pecorino i zblenduj.
Krok 2
Gdy masa będzie już grudkowata, wlej olej do chwili, gdy pesto uzyska odpowiednią konsystencję. Jeśli używasz zwykłego oleju roślinnego dodaj odrobinę chilli.
Dosyp kardamon, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i przełóż do czystego słoiczka.
Doskonałe do chleba Wasa!