Babeczki owsiane z kokosowym kremem jaglanym
Składniki
Babeczki
- 220 g mąki owsianej
- 140 g płatków owsinych błyskawicznych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g suszonej żurawiny
- 75 g suszonej moreli pokrojonej w paseczki
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego be cukru
- 120 ml oleju kokosowego
- 120 g miodu
- 200 g prażonych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g kaszy jaglanej
- 0.5 szklanki wrzacej wody
- 240 ml mleka
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżek oleju kokosowego
- 1-2 łyżek mleka
- konfitura morelowa
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie suche składniki (mąkę owsianą, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, żurawinę oraz morele) wymieszać w dużej misce. Jajka roztrzepać widelcem z jogurtem naturalnym, dodać roztopionego oleju kokosowego oraz miodu, wymieszać. Teraz połączyć ze sobą składniki suche i mokre, wlewają mokre do suchych, dodać prażonych jabłek i całość dokładnie wymieszać.
Metalową formę do muffinów wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić je ciastem prawie po same brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez 25 minut. Wystudzić.
Krok 2
Kaszę jaglaną opłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Przesypać ją do garnka o grubym dnie, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i pogotować przez 1-2 minuty. Następnie odlać wodę, ponownie zalać kaszę tym razem mlekiem z dodatkiem miodu i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, do momentu całkwitego wchłonięcia mleka przez kaszę. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
W wysokim naczyniu z płaskim dnem rozdrobnić blenderem wiórki koksowe (na sucho), aż do uzyskania z nich kremu. Następnie uzyskany w ten sposób krem kokosowy połączyć z masą z kaszy jaglanej, dodać 1-2 łyżki oleju kokosowego (poczekać, aż sam się rozpuści pod wpływem ciepła), wymieszać - jeżeli krem waszym zdaniem wyjdzie za gęsty można opcjonalnie dodać 1-2 łyżki mleka. Można również dodać odpowiednio więcej oleju kokosowego i mleka w zależności od tego jaką chce się osiągnąć konsystencję.
Na przestudzone babeczki owsiane nakładać po łyżce kremu jaglanego (ja do tej czynności użyłam największej łyżeczki z miarek kuchennych, ale łyżka do nakładania lodów również powinna zdać egzamin). W każdej z nałożonych jaglanych "gałek" zrobić dziurkę, do której nałożyć po sporej łyżeczce ulubionej konfitury np. morelowej.