lody marakuja
Składniki
- 6 szt żółtek
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany 36%
- 300 g pulpy z marakui
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko zagotować ze śmietaną. W tym samym czasie w misie miksera utrzeć żółtka z cukrem na białą, puszystą masę. Kiedy mleko się zagotuje zalać nim ubite żółtka z cukrem cały czas mieszając. Przelać szybko do szerokiej miski i zawiesić nad rondelkiem z gotującą się wodą. Mieszać silikonową łopatką zgarniając z dna oraz ścianek miski. Mieszankę doprowadzić do temperatury 85°C, natychmiast zdjąć z kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia. Na koniec dodać pulę z marakui i dokładnie wymieszać. Lody przelać do misy miksera i wstawić do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie zmiksować masę mikserem aby nie powstały kryształki lodu. Ponownie wstawić do zamrażarki na 30 minut. Czynność powtarzać jeszcze ok. 6-7 razy a następnie zamrozić.