truskawkowy torcik semifreddo
Składniki
SPÓD
- 100 g herbatników
- 60 g rozpuszczonego masła
masa
- 300 g kremówki 30%
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki i esencji waniliowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 15 cm i wysokości 8 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na pył i po łączyć z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Masę z ciasteczek docisnąć do dna blaszki i wyrównać powierzchnię. Wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut aż dobrze stężeje. Przygotować masę.
Krok 2
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Przełożyć do rondla i podgrzewać z niewielką ilością wody doprowadzając do zagotowania i rozpadnięcia się owoców. Następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Pozostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie jogurt naturalny oraz esencję waniliową. Na koniec wmieszać dokładnie mus truskawkowy. Otrzymaną masę przelać do formy na schłodzony spód z ciasteczek i wstawić do zamrażarki na 4-6 godzin. Zamrożony torcik wyjąć z zamrażarki i odstawić kilka minut aby lekko zmiękły boki i ostrożnie usunąć formę. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.