Lody mocno czekoladowe (bez maszynki)

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Domowe lody są świetną alternatywą dla tych sklepowych. Są o wiele tańsze i zdrowsze, bo dokładnie wiemy co się w nich znajduje, a ich skład zależy wyłącznie od nas samych. Sami też możemy komponować ich smaki, eksperymentować z proporcjami, dodatkami, czy barwnikami; naturalnymi lub sztucznymi. Niektórzy do przygotowania lodów w domu używają specjalnej maszynki. Na szczęście można się bez niej obejść :)
Obejrzane: 5607
Porcje: 15
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

składniki

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 150 g czekolady
  • 100 g cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 3 szt żółtka
  • groszki czekoladowe

dodatkowo

  • 100 g czekolady
  • kolorowa posypka
  • wafelki do lodów
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mleko zagotować w rondelku z czekoladą i kakao. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać ostudzoną czekoladę z mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

W tym czasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Następnie śmietanę dodać do zimnej masy czekoladowej razem z groszkami i delikatnie wymieszać.

Krok 3

Przelać do schłodzonego wcześniej pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć lody i miksować przez chwilę mikserem. Ponownie umieścić w zamrażalniku na 1 godzinę po czym znów zmiksować* i pozostawić w zamrażalniku na całą noc.

*W trakcie miksowania masy dostaje się do niej powietrze dzięki czemu lody będą gładkie, puszyste i pozbawione kryształków lodu w środku.

Krok 4

100 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna maczać w niej brzegi wafli a następnie obtaczać w kolorowej posypce. Wafle umieścić w kubku i wstawić na chwilę do zamrażalnika aby czekolada z posypką dobrze utrwaliła się na waflach.

Krok 5

Lody nakładać specjalną łyżką do wafelków i podawać.

Smacznego! :)

http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/05/lody-mocno-czekoladowe-bez-maszynki.html#more

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×