Lody mocno czekoladowe (bez maszynki)
Składniki
składniki
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka
- 150 g czekolady
- 100 g cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 3 szt żółtka
- groszki czekoladowe
dodatkowo
- 100 g czekolady
- kolorowa posypka
- wafelki do lodów
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko zagotować w rondelku z czekoladą i kakao. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać ostudzoną czekoladę z mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
W tym czasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Następnie śmietanę dodać do zimnej masy czekoladowej razem z groszkami i delikatnie wymieszać.
Krok 3
Przelać do schłodzonego wcześniej pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć lody i miksować przez chwilę mikserem. Ponownie umieścić w zamrażalniku na 1 godzinę po czym znów zmiksować* i pozostawić w zamrażalniku na całą noc.
*W trakcie miksowania masy dostaje się do niej powietrze dzięki czemu lody będą gładkie, puszyste i pozbawione kryształków lodu w środku.
Krok 4
100 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna maczać w niej brzegi wafli a następnie obtaczać w kolorowej posypce. Wafle umieścić w kubku i wstawić na chwilę do zamrażalnika aby czekolada z posypką dobrze utrwaliła się na waflach.
Krok 5
Lody nakładać specjalną łyżką do wafelków i podawać.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/05/lody-mocno-czekoladowe-bez-maszynki.html#more