Lody pistacjowe
Składniki
- 250 g mascarpone
- 100 g obranych, niesolonych pistacji
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka
- 1 szt żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtko ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy do niej mleko dalej ucierając.
Krok 2
Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając.
Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.
Krok 3
Pistacje drobno miksujemy.
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek mascarpone mieszamy z masą jajeczną oraz zmielonymi pistacjami.
Dodajemy ubitą śmietankę.
Krok 4
Delikatnie ale dokładnie mieszamy i w plastikowym pojemniku wkładamy do zamrażarki.
Lody są gotowe po ok. 3 godzinach.
Smacznego :)