Wytrawne scones z hummusem z czosnku niedźwiedziego
Składniki
Wytrawne scones z cheddarem
- 250 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 50 g startego cheddara
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 150 ml mleka plus dodatkowo do posmarowania
Hummus z czosnku niedźwiedziego
- 400 g ciecierzycy
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
2 łyżki czosnku niedźwiedziego można zastąpić 15 listkami świeżego czosnku niedźwiedziego. Liście czosnku umyć i zblanszować wkładając na chwileczkę do gotującej się wody. Szybko odcedzić i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Wytrzeć ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się jakiegokolwiek nadmiaru wilgoci.
Mąkę umieścić w misce z masłem i palcami ugniatać razem delikatnie, choć szybko, aby otrzymać coś na wzór drobnej kruszonki. Dodać sól, proszek, starty ser i posiekany czosnek i zagnieść razem.
Stopniowo dolewać mleka, do momentu aż uda się całość zagnieść w kulkę ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i spłaszczyć przy pomocy dłoni, a następnie naciąć na kształt scones. Ważne, aby nie "męczyć" czyli nie ugniatać za mocno i zbyt długo.
Podzielone na części ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę i posmarować z wierzchu mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. Piec 15-20 minut do momentu aż urosną i lekko zbrązowieją.
Podawać z hummusem z czosnku niedźwiedziego.
Krok 2
Odcedzoną ciecierzycę i pozostałe składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Podawać skropionu oliwą i grubo mielonym czerwonym pieprzem. Idealny do wytrawnych scones z czosnkiem niedźwiedzim.