Pesto z perilli (pachnotki)
Składniki
- 3 pęczki liści perilli
- 0.67 ząbka czosnku
- 3 łyżki orzechów piniowych/nerkowca
- 0.33 szklanki oliwy
- 5 łyżek startego parmezanu
- 2 łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Liście perilli płuczemy i ucieramy moździerzem z orzechami i czosnkiem, jeżeli nie moździerza możemy przepuścić przez zwykłą maszynkę do mielenia albo użyć blendera. Orzechy dobrze jest wcześniej uprażyć na suchej patelni przez około 2-3 minuty. Gdy składniki będą już dobrze wymieszane, dodajemy starty ser, sól, pieprz oraz wlewamy oliwę. Jeżeli konsystencja jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze oliwy.
Podawać z gorącym makaronem lub w innej wersji na kanapki lub pomidorki!!