Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów
Składniki
- 2 garści fasolki szparagowej
- duża kromka chleba razowego lub na zakwasie (użyłam żytniego)
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- garść sera długodojrzewającego (ja użyłam koziego)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Fasolkę myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy do miękkości, najlepiej al dente. Chleb, pomidory i czosnek miksujemy w robocie kuchennym. Jeżeli go nie posiadacie, chleb wystarczy pokruszyć, pomidory i czosnek bardzo drobno posiekać. Gotową kruszonkę obsmażamy chwilę na patelni (bez oleju), do zrumienienia. Ugotowaną fasolkę mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy ją kruszonką i startym serem.