Grzanki z soczewicą i pieczarkami
Składniki
- 2 bagietki
- 5 łyżek zielonej soczewicy
- 10 pieczarek
- 0.5 cebuli
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka cząbru
- oliwa
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotować resztę składników.
Krok 2
Cebulę drobno pokroić. Pieczarki umyć i obrać. Trzonki pokroić w kostkę, a kapelusze w plasterki.
Krok 3
Bagietki pokroić, skropić delikatnie oliwą i piec w piekarniku, aż będą lekko zarumienione i chrupiące.
Krok 4
W rondelku podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy cebulę i cząber. Cebula powinna ładnie się zarumienić. Dodać gotową i odcedzoną soczewicę, a następnie pieczarki. Pierwsze wrzucić trzonki dopiero po chwili kapelusze. Trzymać całość na małym ogniu. Gdy pieczarki zmiękną i puszczą sok zdjąć z ognia.Dodać pokrojoną natkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Krok 5
Ciepły farsz nakładać na bagietki, dodać listek pietruszki oraz kiełki. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno