Rolada szpinakowa z żurawiną
Składniki
CIASTO SZPINAKOWE:
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 5 jajek
- 1 łyżka masła
MASA:
- 2 opakowania serka puszystego śmietankowego Almette
- 0.5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 słoiczek żurawiny
Przygotowanie:
Krok 1
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy zamrożony szpinak. Od czasu do czasu mieszając podgrzewamy na średnim ogniu szpinak, aż się rozmrozi i wyparuje cały płyn z patelni. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy mikserem, a następnie dodajemy do zimnego szpinaku. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy szpinakowo-żółtkowej. Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy do połączenia się piany ze szpinakiem, tak by puszystość białek była jak najlepiej zachowana.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego przygotowaną masę.
Pieczemy w piekarniku gazowym nagrzanym do 155 stopni przez około 25 minut lub w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 140 stopni przez około 20 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Serki wyjmujemy do miseczki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do serków. Wszystko razem mieszamy.
Z zimnego ciasta szpinakowego zdejmujemy papier do pieczenia.
Krok 3
Na stronie na której był papier rozprowadzamy przygotowany serek.
Krok 4
Z jednej strony odmierzamy margines około 2 cm, za tym marginesem nakładamy pasek około 3 cm szerokości żurawinę na całej długości ciasta.
Krok 5
Następnie zaczynając od zostawionego marginesu zwijamy roladę, po zwinięciu żurawina będzie stanowiła środek rolady.
Krok 6
Roladę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się schłodziła. Ja zostawiłam na całą noc.