Gniazdka wielkanocne
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 2 jajka
- ser żółty
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 16 jajek przepiórczych
- rzeżucha
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie odlać nadmiar ciemnej wody spod ziemniaków. Roztrzepać jajka i dodać razem z garstką sera do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem - wymieszać.
Krok 2
Foremki nasmarować masłem oraz oprószyć mąką. Masę ziemniaczaną rozdzielić równomiernie pomiędzy foremki. Lekko ugnieść łyżką. Wsunąć do piekarnika na 20 minut, aż gniazdka się przyrumienią.
Krok 3
W rondelku zagotować wodę. Jajka położyć na łyżkę - delikatnie zanurzyć we wrzącej wodzie. Od chwili ponownego zagotowania się wody, gotować jajka 1 minutę na miękko, 3 minuty na twardo. Następnie odlać gorącą wodę i zalać zimną. Delikatnie je obrać, uważając aby nie pękły.