Śledzie z curry
Składniki
- 5 śledzi solonych - filetów
- 1 cebula duża
- 1 groszek konserwowy
- 4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
- 0.25 łyżeczki curry
- 1\3 łyżeczek pieprzu czarnego świeżo zmielonego
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie namoczyć ok. 2 godziny wcześniej (czas zależy od tego, jak słone śledzie kupimy).
Krok 2
Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.
Krok 3
Podobnie w kosteczkę kroić ogórki konserwowe a groszek osączyć z zalewy.
Krok 4
Wymieszać majonez z jogurtem, curry i pieprzem.
Krok 5
Śledzie kroić w paseczki ok. 1,5 cm.
Krok 6
Wymieszać wszystkie składniki z sosem curry i odstawić do lodówki, najlepiej na 2-3 dni.