Móżdżek cielęcy
Składniki
Móżdzek:
- 320 g móżdżku cielęcego
- 20 ml octu winnego
- 30 g cebuli
- ziarna pieprzu
- liście laurowe
Panko i szafranowe Aioli :
- 50 g mąki
- 2 jaja
- 100 g panko
- 450 g oleju
- jajko
- 20 g musztardy dijon
- 5 ml soku z cytryny
- 3 g czosnku
- 0.5 g szafranu
- sól
- cukier
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie móżdżek cielęcy:
• Móżdżek umieścić w rondlu. Przykryć zimną wodą.
• Dodać liść laurowy, pieprz, biały ocet winny.
• Zagotować. Gotować 3 minuty.
• Następnie móżdżek wystudzić i podzielić na kawałki. Przygotowanie szafranowe Aioli:
• Zaparzyć szafran. Przecedzić.
• Przygotować majonez z następujących składników: żółtko, musztarda dijon, olej, sok z cytryny, czosnek.
• Połączyć majonez z naparem z szafranu.
Prezentacja:
• Móżdżek panierować w mace, jajku i panko.
• Usmażyć w głębokim tłuszczu. Osuszyć na ręczniku papierowym.
• Podawać z szafranowym Aioli.