Tatar ze śledzia

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia - Przepis prababci mojego męża. Kultywujemy tradycję rodzinną i tatar pojawia się z okazji wszystkich świąt a także poza nimi :). Uwaga, uzależnia :) Matiasy namaczamy w wodzie, zazwyczaj wystarczy ok 3 godz. ( Ja zmieniam wodę kilkukrotnie). Przez ostatnią godzinę moczę śledzie w wodzie i mleku (ok 1/2 szklanki mleka plus woda wedle uznania). W maszynce mielimy: odmoczone śledzie, jedno jajko na twardo, odciśniętą kajzerkę (wcześniej namoczoną w mleku, ok 1/2 szklanki). Zmielone składniki mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy pieprzem (sól zazwyczaj jest niepotrzebna). Cebulę, ogórki kiszone oraz jedno jajko na twardo siekamy drobno. Jeśli chcemy serwować pojedyncze porcje: układamy pojedynczą porcję tatara (możemy użyć jako foremki filiżanki) polewamy małą ilością oliwy. Wierzch posypujemy posiekanym jajkiem, po bokach układamy posiekaną cebulę i ogórka (Ilość zależna od upodobań). Jeśli chcemy serwować w salaterce: całość tatara układamy w naczyniu, wyrównujemy górę. Polewamy oliwą z oliwek 1-2 łyżki. Na środku układamy posiekane jajko, późnej krąg z ogórka na końcu krąg z cebuli. Smacznego :) P.S. Jest też możliwa wersja zamiast kajzerki chleb razowy żytni na zakwasie (wersje testowałam, równie dobra), ta wersja może uratować osoby z ograniczeniami dietetycznymi.
Obejrzane: 57884
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg matiasów
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 kajzerka, najlepiej czerstwa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mleka
  • pieprz do smaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ogórki kiszone

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Matiasy namaczamy w wodzie, zazwyczaj wystarczy ok 3 godz. ( Ja zmieniam wodę kilkukrotnie). Przez ostatnią godzinę moczę śledzie w wodzie i mleku (ok 1/2 szklanki mleka plus woda wedle uznania).

Krok 2

W maszynce mielimy: odmoczone śledzie, jedno jajko na twardo, odciśniętą kajzerkę (wcześniej namoczoną w mleku, ok 1/2 szklanki). Zmielone składniki mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy pieprzem (sól zazwyczaj jest niepotrzebna).

Krok 3

Cebulę, ogórki kiszone oraz jedno jajko na twardo siekamy drobno.

Krok 4

Jeśli chcemy serwować pojedyncze porcje: układamy pojedynczą porcję tatara (możemy użyć jako foremki filiżanki) polewamy małą ilością oliwy. Wierzch posypujemy posiekanym jajkiem, po bokach układamy posiekaną cebulę i ogórka (Ilość zależna od upodobań). Jeśli chcemy serwować w salaterce: całość tatara układamy w naczyniu, wyrównujemy górę. Polewamy oliwą z oliwek 1-2 łyżki. Na środku układamy posiekane jajko, późnej krąg z ogórka na końcu krąg z cebuli. Smacznego :)

Krok 5

P.S.
Jest też możliwa wersja zamiast kajzerki chleb razowy żytni na zakwasie (wersje testowałam, równie dobra), ta wersja może uratować osoby z ograniczeniami dietetycznymi.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×