Delikatne ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym i nowalijkami
Składniki
Ciastka
- 3 łyżki mąki pszennej razowej
- 5 łyżek mąki pszennej zwykłej
- 5 łyżek otębów pszennych
- 1 żółtko
- 100 g masła śmietankowego
- szczypta soli
Krem twarożkówy
- 100 ml śmietanki 36 %
- 100 g twarożku śmietankowego
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- szczypta sól
- szczypta czarny pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, następnie dodajemy żółtko oraz zimne masło. Wszystko wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk i miski. Wstawiamy wyrobione ciasto na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągamy, rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra i wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 C na około 20 minut. Po upieczeniu pozwalamy im trochę ostygnąć zanim zdejmiemy je z blachy. Zdejmować należy je bardzo ostrożnie, gdyż są niezwykle delikatne i łamliwe.
Krok 2
Śmietankę 36 % ubijamy na w miarę sztywną pianę. Do śmietanki dodajemy serek śmietankowy i wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed nałożeniem na ciastka masę należy dodatkowo schłodzić.
Krok 3
Na talerzu układamy jedno ciastko. Na jego wierzchu układamy krem i przykrywamy kolejnym ciastkiem. Ciastka najlepiej jest przenosić na nożu. Całość dekorujemy pokrojoną rzodkiewką.