Vegecake – tort jaglano-marchewkowy
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 szt ugotowanych marchewek
- 2 szt jaj
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub mielonego lnu
- 150 g serka białego kremistego lub gęstego jogurtu sojowego
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki oliwy
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzewam piekarnik do około 170˚C.
Marchewkę kroję na mniejsze kawałki – słupki, krążki, cokolwiek. Wszystko oprócz zieleniny umieszczam w malakserze – miksuję do uzyskania dość jednolitej masy. Niekoniecznie gładkiej i kremistej. Masa może mieć grudki – będzie co pogryźć.
Krok 2
Formę wykładam papierem. Bok smaruję masłem i posypuję delikatnie mąką. Przekładam masę. Piekę. Piekłam około 30 minut bez przykrycia. Później jeszcze około 15 pod przykryciem.
Posypuję posiekaną zieleninką.