Świąteczna szynka
Składniki
- 2 kg szynki wieprzowej bez kości
- 1.5 łyżeczki gorczycy
- 5 szt jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0.25 łyżeczki ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki bazylii
- 0.33 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.5 łyżeczki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć. Owoce jałowca zmiksować przy pomocy blendera. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z resztą przypraw, wymieszać z olejem. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć całą szynkę. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godz.
Krok 2
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec ok. 1,5 godz w temp. 180st. Następnie mięso odkryć i piec jeszcze ok.30min.