Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i wołowiną

Dodany przez: Aga S-k (więcej moich przepisów)

Jesienna sałatka pełna wartościowych warzyw, które dodadzą energii do działania i poprawią nastrój w pochmurny dzień.
Obejrzane: 382
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Sałatka

  • 500 g wołowiny na pieczeń
  • 220 g soczewicy zielonej
  • 4 duże marchewki
  • 2 szt pietruszki
  • 6 szt średnich buraków
  • 1 cebula
  • 200 g białej kapusty
  • 1 por
  • 1 mały kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • kilka liści laurowych Galeo
  • 1 opakowanie tymianku Galeo
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego Galeo
  • 2 łyżki majeranku Galeo
  • 1 opakowanie ziół prowansalskich Galeo
  • kilka ziela angielskiego Galeo
  • natka pietruszki do dekoracji
  • olej
  • 2 łyżki oregano Galeo

Sos do sałatki

  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 6 łyżek musztardy
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki tymianku Galeo
  • sól
  • pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa duszonego Galeo, a dodatkowo tymiankiem, oregano, majerankiem i ziołami prowansalskimi, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie i obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny, po tym czasie przekładamy je do rękawa do pieczenia i układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 40 minut. Upieczoną i ostudzoną wołowinę kroimy na małe cienkie plasterki.

Krok 2

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 15-20 minut, aż będzie miękka.

Krok 3

Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w grubsze słupki. Skrapiamy je olejem i oprószamy solą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, tak aby warzywa nie były zbyt przesuszone.

Krok 4

Buraki obieramy ze skóry i kroimy w grube plastry, skrapiamy je olejem i posypujemy solą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.

Krok 5

Kapustę szatkujemy na małe paseczki.

Krok 6

Pora kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie lekko brązowy.

Krok 7

Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy 6 łyżek octu balsamicznego, 6 łyżek musztardy,6 łyżek płynnego miodu, 8 łyżek oleju i 2 łyżeczki tymianku i doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 8

W misce łączymy wystudzoną soczewicę, plasterki upieczonej wołowiny, upieczone warzywa (marchewkę, selera, pietruszkę, buraki), usmażonego pora oraz poszatkowaną kapustę i sos i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×