Sałatka z wątróbką i sosem malinowym

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Sałatka z wątróbką i sosem malinowym
Sałatka z wątróbką i sosem malinowym - Najlepszy sos malinowy pod słońcem. Zestawienie tego sosu i wątróbki jak dla mnie jest czymś wyjątkowym w smaku. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z białych przerostów i błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na gorącą patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy przygotowaną wątróbkę. Smażymy z każdej strony ok 2-3 min. Czas smażenia zależny od naszych wątróbkowych upodobań jeśli lubimy różową w środku po 2 min z każdej strony powinny być wystarczające, jeśli bardzo wypieczoną lepiej ją smażyć ok 4 min z każdej strony. Ja osobiście nie przyprawiam wątróbki w trakcie smażenia, robię to po ułożeniu na sałacie. Sos malinowy - najlepiej zrobić go wcześniej, lubi trochę odpocząć: do rondelka wrzucamy maliny dodajemy ocet balsamiczny, łyżkę miodu, wino. Całość zagotowujemy mieszając co chwila. Gotujemy redukując do ok 2/3 objętości. Dodajemy sól i pieprz według uznania. Zredukowany sos przecieramy przez sitko. Po przetarciu powinien powstać gęsty sos o pięknym ciemno bordowym kolorze. Jeśli macie wrażenie, że sos jest zbyt płynny, można go jeszcze raz lekko podgrzać w rondelku do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ważna informacja ciepły sos ma dużo bardziej płynną konsystencję. Na talerzu układamy rukolę, wątróbkę, szalotkę, świeże maliny. Całość oprószamy solą i świeżym pieprzem oraz polewamy sosem. Gotowe, smacznego
Obejrzane: 10132
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Sałata

  • 25 dkg wątróbki drobiowej
  • 0.5 opakowania rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szalotka pokrojona w krążaki

Sos malinowy

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 10 malin do dekoracji sałatki
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z białych przerostów i błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na gorącą patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy przygotowaną wątróbkę. Smażymy z każdej strony ok 2-3 min. Czas smażenia zależny od naszych wątróbkowych upodobań jeśli lubimy różową w środku po 2 min z każdej strony powinny być wystarczające, jeśli bardzo wypieczoną lepiej ją smażyć ok 4 min z każdej strony. Ja osobiście nie przyprawiam wątróbki w trakcie smażenia, robię to po ułożeniu na sałacie.

Krok 2

Sos malinowy - najlepiej zrobić go wcześniej, lubi trochę odpocząć: do rondelka wrzucamy maliny dodajemy ocet balsamiczny, łyżkę miodu, wino. Całość zagotowujemy mieszając co chwila. Gotujemy redukując do ok 2/3 objętości. Dodajemy sól i pieprz według uznania. Zredukowany sos przecieramy przez sitko. Po przetarciu powinien powstać gęsty sos o pięknym ciemno bordowym kolorze. Jeśli macie wrażenie, że sos jest zbyt płynny, można go jeszcze raz lekko podgrzać w rondelku do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ważna informacja ciepły sos ma dużo bardziej płynną konsystencję.

Krok 3

Na talerzu układamy rukolę, wątróbkę, szalotkę, świeże maliny. Całość oprószamy solą i świeżym pieprzem oraz polewamy sosem.
Gotowe, smacznego

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×