Wegańska sałatka z kaszy quinoa

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Wegańska sałatka z kaszy quinoa, mega prosty sposób na zdrowe danie bez mięsa. Jeśli szukasz dań które są pełnowartościowe, dają dobrą energię i power to właśnie jest jedno z takich dań. Z pewnością jest dobrze zbilansowane :)
Kaszę quinoa, ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jeśli takich nie masz to najlepiej ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie ok. 20-25 minut (do momentu pojawienia się białych ogonków). Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w cienkie plastry. Cukinię i paprykę pokrój tak jak lubisz najbardziej raczej drobno. Na patelni, na wolnym ogniu i niewielkiej ilości oliwy najpierw usmaż cebulę, dodaj czosnek, po chwili dodaj paprykę i na końcu cukinię. Warzyw nie solimy, mają być usmażone al dente i mają nie puścić soków :). Po zdjęciu warzyw na patelnię dolej trochę oliwy i wrzuć do przesmażenia tofu pokrojone w kostkę. Tofu smaż do lekkiego zarumienienia z każdej strony. W międzyczasie wymieszaj sos.
Obejrzane: 1381
Porcje: 6
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Sałatka

  • 1 opakowanie quinoa 200g
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • sól do smaku

sos

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę quinoa, ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jeśli takich nie masz to najlepiej ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie ok. 20-25 minut (do momentu pojawienia się białych ogonków).

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w cienkie plastry. Cukinię i paprykę pokrój tak jak lubisz najbardziej raczej drobno. Na patelni, na wolnym ogniu i niewielkiej ilości oliwy najpierw usmaż cebulę, dodaj czosnek, po chwili dodaj paprykę i na końcu cukinię. Warzyw nie solimy, mają być usmażone al dente i mają nie puścić soków :). Po zdjęciu warzyw na patelnię dolej trochę oliwy i wrzuć do przesmażenia tofu pokrojone w kostkę. Tofu smaż do lekkiego zarumienienia z każdej strony.
W międzyczasie wymieszaj sos.

Krok 3

Do większej misy przełóż ugotowaną kaszę quinoa, dodaj usmażone warzywa oraz tofu, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, całość polej sosem, dobrze wymieszaj, dodaj soli do smaku. Danie gotowe, spokojnie możesz je zjeść następnego dnia, będzie idealne jako lunch do pracy :)
Opcjonalnie dla osób kochających zioła można dodać miętę lub kolendrę <3

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×