Wegańska sałatka z kaszy quinoa
Składniki
Sałatka
- 1 opakowanie quinoa 200g
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- sól do smaku
sos
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę quinoa, ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jeśli takich nie masz to najlepiej ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie ok. 20-25 minut (do momentu pojawienia się białych ogonków).
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w cienkie plastry. Cukinię i paprykę pokrój tak jak lubisz najbardziej raczej drobno. Na patelni, na wolnym ogniu i niewielkiej ilości oliwy najpierw usmaż cebulę, dodaj czosnek, po chwili dodaj paprykę i na końcu cukinię. Warzyw nie solimy, mają być usmażone al dente i mają nie puścić soków :). Po zdjęciu warzyw na patelnię dolej trochę oliwy i wrzuć do przesmażenia tofu pokrojone w kostkę. Tofu smaż do lekkiego zarumienienia z każdej strony.
W międzyczasie wymieszaj sos.
Krok 3
Do większej misy przełóż ugotowaną kaszę quinoa, dodaj usmażone warzywa oraz tofu, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, całość polej sosem, dobrze wymieszaj, dodaj soli do smaku. Danie gotowe, spokojnie możesz je zjeść następnego dnia, będzie idealne jako lunch do pracy :)
Opcjonalnie dla osób kochających zioła można dodać miętę lub kolendrę <3