Gazpacho z pieczoną papryką
Składniki
- 1000 g pomidorów
- 400 g ogórków
- 350 g pieczonej papryki
- 10 g czosnku
- 100 g szalotki
- 75 ml oliwy z oliwek
- 75 ml octu winnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wodę wylewamy, pomidory układamy na zlewie i gdy chwilę przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy. Czosnek i szalotkę obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy dobrze schłodzony.