Smaczna zupa grzybowa na świąteczny stół
Składniki
- 1 suszona jarzynka( polecam zrobic samemu, suszymy na wiór drobno posiekane marchewki, cebulkę, czosnek, pietruszkę korzeń i nać, por, seler korzeń i nać. Bądz kupic w sklepie
- 5 dkg grzybów - najlepiej suszone podgrzybki
- 5 dkg boczku czy podgardla
- 1 łyżeczka Śmietny
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby moczymy przez ok 15 min w ciepłej wodzie z garścią suszonej jarzynki (we wrzątku podobno smak się psuje i gorzknieją a w zimnej smak się nie uwalnia z grzybów) - dodajemy ewentualnie wody żeby później nie rozcieńczać - ok 1,5 l na 2 os
stawiamy na średni ogień
Dodajemy Boczek, gotujemy przez ok 15 min, studzimy
Jeśli smak nie jest wyraźny dodajemy kostkę bulionu grzybowego - jednak zdecydowanie zalecam bez tego sztucznego dodatku jest zdrowsza i lepsza.Trochę ostudzić i zagęszczamy śmietaną.
Smacznego :)