Zupa na młodym czosnku z grzankami z dodatkiem szczypioru czosnkowego i sera
Składniki
- 8-10 ząbków czosnku
- 2 L bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 szt średnie cebule
- 2 opakowania serka topionego śmietankowego po 100g
- 1 pęczek szczypioru czosnkowego ( chińskie pory)
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 1 do smaku sól i pieprz
- 10 dkg sera żółtego do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Na mięsie lub samych warzywach ugotuj bulion. Następnie na maśle lub oleju zeszklić cebulę oraz 8 ząbków czosnku które po krótkim smażeniu dodajemy do bulionu. Kolejny krok to dodanie serków , doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Po rozpuszczeniu serków naszą zupę dokładnie miksujemy po czym dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskacz dla uzyskania smaku i aromatu..Chleb tostowy ( świetny jest też tostowy pełnoziarnisty lub bagietka) kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Zupę nalewamy do miseczek, wrzucamy po kilka grzanek, posypujemy startym serem oraz posiekanym szczypiorem czosnkowym. Pychooooota :)