Chłodnik
Składniki
- 1 pęczek botwiny
- 3 nieduże buraczki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 4 ogórki gruntowe
- 0.5 cytryny
- 1 kefir Robico
- 1 duży jogurt naturalny Bakoma
- 1 śmietana 18%
- 4 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Botwinę (buraczka od botwiny i ok 5-10 cm łodyg od liści) i dodatkowe buraki pokroić w cienkie słupki. Wrzucić je do sporego garnka i zalać wodą do wysokości buraków - tylko tyle żeby je zakryć. Gotować max. 20 minut. Ostudzić.
Krok 2
Do ugotowanych buraków, ostudzonych dodać śmietanę, kefir i jogurt naturalny. Ogórki (nieobrane dla koloru!!!!) i rzodkiewki umyć i zetrzeć na dużych okach tarki. Dodać do garnka, doprawić wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zamieszać.
Podawać schłodzone w lodówce z ugotowanym, poćwiartowanym jajkiem ( i ewentualnie kostkami lodu).
Moim zdaniem najsmaczniejszy jest po kilku godzinach lub na drugi dzień, jak smaki się wymieszają :-)