Zupa krem z brokułów
Składniki
- 1 kg świeżych brokułów
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 300 dkg płatków migdałowych
- 1 łyżka masła
- ser mascarpone
Przygotowanie:
Krok 1
Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Od każdej ucinamy nóżkę. Wlewamy wodę do garnka. Do gotującej się wkładamy nóżki z brokułów solimy ją i gotujemy kilka minut.Woda musi przykrywać warzywa. Dokładamy różyczki i gotujemy do miękkości.
Krok 2
Wyławiamy nasze brokuły do miski i wlewamy część wody w której się gotowały. Blendujemy całość. Dodając w razie potrzeby brokułową wodę. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać ;). Dodajemy do smaku posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 3
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze płatki migdałów i prażymy je na złoty kolor.
Podajemy z kleksami mascarpone i posypaną płatkami migdałów.
Zupa prosta, smaczna i zjawiskowa!