Flaki po warszawsku
Składniki
- 1 kg kury rosołowej
- 1 oczko wołowe
- 1 kg mrożonych flaków wołowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0.5 selera
- 0.5 pora
- 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej w proszku
- 1 łyżka majeranku
- 1 gałka muszkatołowa
- imbir
- maggi
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Flaki zalać osoloną wodą,gotować 10 minut,odcedzić, czynność powtórzyć 3 razy.
Krok 2
Następnie do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wkładamy oczyszczone i opłukane mięso wołowe i kurę, oraz sól i pieprz, gotować.
Krok 3
Warzywa obrać, opłukać dodać do rosołu, gotować do miękkości mięsa.
Krok 4
Mięso razem z warzywami wyjąć z rosołu, oczywiście drób się wcześniej ugotuje niż wołowina.
Krok 5
Flaki obgotowane wrzucić na rosół, razem ze wszystkimi przyprawami, gotować do miękkości flaków na wolnym ogniu.
Krok 6
Mięso oddzielić od kości, pokroić w paseczki.
Krok 7
Warzywa pokroić w kostkę, mięsa i warzywa dodać do flaków.
Krok 8
Zasmażka:
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, doprawić do smaku zagotować.