Zupa dyniowa Eli z kluseczkami
Składniki
zupa
- 2 kg dyni (ja miałam makaronową)
- 1 szt kostka bulionowa drobiowa
- 0.5 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
- do smaku sól
- do smaku pieprz świeżo mielony
- 200 ml mleczka kokosowego
- do dekoracji zupy gęsta kwaśna śmietana 12 % lub 18 %
kluseczki
- 3 szt jajka
- 3 łyżki czubate łyżki szpinaku mrożonego
- 10-12 łyżek kaszy manny (w zależności od wielkości jajek)
- 5 łyżek pestki dyni uprażone
Przygotowanie:
Krok 1
Z dyni wyjąć pestki i razem ze skórką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-45 minut w zależności od grubości miąższu. Upieczoną dynię ostudzić i wyjąć łyżką ze skórki.
Krok 2
Szpinak (ja miałam paczkę 450 g) rozmrozić i przełożyć na drobne sitko do odsączenia.
Krok 3
Ziarna kolendry uprażyć na małej,suchej patelni,wrzucić do moździerza i rozetrzeć
Krok 4
Zagotować 1.5 litra wody i wrzucić kostkę bulionową.Do bulionu dodać dynię,chwilę pogotować i zmiksować.
Krok 5
Do zupy dodać mleczko kokosowe,kolendrę,imbir,czosnek i jeszcze raz zagotować.
Krok 6
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać przegotowanej wody.
Krok 7
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Krok 8
Jajka rozbełtać w garnuszku,dodać 3 czubate łyżki szpinaku (z reszty szpinaku ugotować zupę),wymieszać,dodać kaszę manną,jeszcze raz wymieszać i odstawić na kilka minut,żeby kasza manna napęczniała.
Krok 9
W szerokim,niskim garnku zagotować osoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku wrzucać kluseczki. Gotować na małym ogniu do miękkości,przez około 10-15 minut.
Krok 10
Zupę dyniową podawać ze szpinakowymi kluseczkami,śmietanowymi kleksami i posypaną uprażonymi pestkami dyni. Smacznego!