Ciasto nesquik
Składniki
- 20 dkg płatków śniadaniowych kulek
- 2 łyżki miodu
- 50 ml śmietany 30%
- 10 dkg masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 puszka masy kajmakowej
- 5 pieczywa chrupkiego Wasa
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wkładamy masło, śmietanę, miód, cukier wanilinowy i kakao. Stawiamy go na mały ogień i stale mieszamy jego zawartość, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą, a masa będzie gładka. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 3-4 minuty, aby lekko przestygła.
Krok 2
Do garnka z masą wsypujemy 15 dag płatków i mieszamy je z pozostałą zawartością, aż wszystkie kulki będą oblepione masą.
Krok 3
Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy folią aluminiową (później będzie łatwiej wyjąć ciasto z foremki). Na jej spód kładziemy pieczywo chrupkie Wasa i wykładamy na nie zawartość garnka (masę z kulkami). Rozkładamy ją równomiernie i lekko ugniatamy.
Krok 4
Na wierzch rozsmarowujemy masę kajmakową. Wysypujemy na nią pozostałe suche kulki i przygniatamy je delikatnie łyżką.
Krok 5
Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby wszystko zastygło.