Ciasto marchewkowe z orzechami
Składniki
- 2 szklanki utartej marchewki
- 2 szklanki wyłuskanych i pokruszonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 25 dkg masła
- 5 jajek
- 500 ml mąki pszennej
- 350 ml cukru trzcinowego,brązowego
- 125 ml mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy lekko rozdrobniłam. Marchew obrałam,wypłukałam,osuszyłam i utarłam na grubej tarce jarzynowej.
Krok 2
Masło roztopić i ostudzić. Jajka wraz z cukrem brązowym zmiksować na puszysty kogel-mogel.
Krok 3
Dolewać ostudzoną margarynę i dodawać utartą marchew.
Krok 4
Suche składniki razem wymieszać i stopniowo dosypywać,cały czas ubijając.
Krok 5
Na koniec wsypać orzechy i wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Krok 6
Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o rozmiarach ok.25 na 40 cm na 45 minut. Lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem