Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki
- Zaczyn drożdżowy:
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- Ciasto właściwe:
- 450 g mąki pszennej
- 225 ml mleka
- 70 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 300 g rabarbaru
- 75 g cukru
- 50 ml wody
- 2 łyżki galaretki truskawkowej
- Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Nadzienie
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury.
Krok 2
Zaczyn drożdżowy
Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe
Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
Kruszonka
Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, z kubkiem zimnego mleka.