Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Nie wiem czy Wy też odnosicie takie wrażenie, ale dla mnie już od dawna drożdżówki sprzedawane w sklepach i piekarniach nie są wypiekami, które zjada się z przyjemnością. Są raczej zapychaczami z bliżej niezidentyfikowanym nadzieniem i sztucznymi aromatami. A przecież dla tak wielu z Nas z drożdżówkami wiążą się cudne wspomnienia. Rabarbar - pierwsze moje skojarzenie z nim związane, to mój rodzinny dom. Odkąd pamiętam zawsze rósł w jednym miejscu koło płotu. Jadałam go w tamtych czasach chyba tak jak wszyscy - długie, kwaskowate łodygi moczyłam w cukrze. To była taka podwórkowa przekąska. Tych olfaktorycznych wspomnień nie warto zacierać, dlatego często do nich wracam, przygotowując różne wypieki z rabarbaru w domu. Własnoręcznie otulone ciepłem rąk ciasto ma zdecydowanie niepowtarzalny zapach i smak domowego ciepła.
Obejrzane: 80
Porcje: 10
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe:
  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml mleka
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 300 g rabarbaru
  • 75 g cukru
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki galaretki truskawkowej
  • Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Nadzienie

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury.

Krok 2

Zaczyn drożdżowy

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe

Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Kruszonka

Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, z kubkiem zimnego mleka.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×