beza z czekoladowym kremem amaretto i pijaną wiśnią
Składniki
beza
- 5 szt białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
krem
- 150 g gorzkiej czekolady
- 300 ml kremówki 36%
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki likieru amaretto (lub więcej)
- wiśnie w spirytusie
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o średnicy ok. 20 cm. Masę wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki utworzyć ciasto w formie kropli. Całość wstawić do piekarnika i piec w 120ºC przez ok. 2 godziny na najniższym poziomie. Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 2
Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy śmietana będzie gorąca zdjąć rondel z palnika, dodać, połamaną na cząstki, czekoladę i odstawić na 3 minuty. Następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem przykryć ściereczką (aby nie powstał kożuch) i odstawić do wystudzenia. Wystudzony krem ubić mikserem. Na koniec dodać alkohol i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na bezę i udekorować wiśniami w alkoholu.