Red Velvet Cake
Składniki
krem
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 750 g mascarpone
ciasto
- 1.5 opakowania masła
- 2.5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 szt jajka
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szklanka śmietany 36%
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Krok 1
wykonanie - ciasto:
Masło utrzeć z cukrem w misce przy pomocy miksera, pod koniec dodać kolejno jajka i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać mąkę (po jednej łyżce), śmietanę (36%), cukier waniliowy. Nadal miksując dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Sodę rozpuścić w occie, dodać do masy na ciasto i wymieszać drewnianą łyżką. Całość podzielić na 3 równe części i piec w, natłuszczonej i posypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Ciasto piec ok. 30 minut (ja piekłem dłużej) w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić. U mnie placki ciasta wyszły dosyć wysokie, więc z każdego przy pomocy ostrego noża odkroiłem wierzchnią warstwę.
Krok 3
krem:
Kostkę masła utrzeć z serkiem mascarpone. Dodać cukier waniliowy oraz stopniowo cukier puder, cały czas miksując. Masę podzielić na 4 części.
Krok 4
Całkowicie wystudzone spody ciasta nasączyć ponczem (łyżeczkę cukru i sok z połowy cytryny rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody), a następnie przełożyć kolejnymi częściami kremu. Ostatnią porcją masy pokryć górny blat oraz boki tortu. Na wierzch ułożyć płatki migdałów lub perełki cukiernicze. Ja do dekoracji wykorzystałem resztki ciasta, które odkroiłem z poszczególnym blatów. Ciasto pokruszyłem drobno i posypałem na górę :)
Krok 5
Całość schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Smacznego! :)