Szarlotka z żurawiną i orzechami pekan
Składniki
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 375 ml cukru
- 25 dkg margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 660 ml powidła jabłkowego domowego
- 15 dkg żurawiny suszonej
- 1 opakowanie kisielu żurawinowego
- 125 ml wyłuskanych orzechów pekan
Przygotowanie:
Krok 1
Zagnieść ciasto z żółtek,1/2 szklanki cukru,mąki,proszku do pieczenia i margaryny.Podzielić na 3 części i 2 z nich zamrozić. Trzecią częścią wylepić wyłożoną papierem do pieczenia dużą prostokątną blaszkę (nie trzeba smarować blachy ani posypywać bułką tartą-jeśli użyjemy papieru do pieczenia).
Krok 2
Jabłka mieszamy z suszoną żurawiną i orzechami pekan i smarujemy nimi ciasto.Ścieramy na grubej tarce jedną część zamrożonego ciasta bezpośrednio na jabłka.
Krok 3
Z białek ubijamy ze szczyptą soli sztywną pianę, następnie dalej ubijając dodajemy powoli cukier (1 szklankę) i na koniec wsypujemy kisiel żurawinowy (proszek).Wymieszaną pianę żurawinową nakładamy na starte ciasto i ścieramy na tarce ostatnią część mrożonego ciasta.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy 55 minut.