Sernik Ferrero Rocher
Składniki
spód
- 120 g czekoladowych herbatników
- 2 łyżki masła
masa
- 450 g twarogu
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml kremówki 36%
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 6 posiekanych Ferrero Rocher
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 łyżeczka masła
- 4 Ferrero Rocher
- wiórki czekoladowe
- złote perełki cukiernicze
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować spód: herbatniki rozdrobnić w blenderze i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć gotową masą. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Następnie zapiec przez 10 minut w 180ºC. Wyjąć, ostudzić i owinąć szczelnie folią aluminiową.
Krok 2
Wykonać masę: twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, dodać cukier puder, a następnie wbijać po jednym jajku. Dodać kremówkę i posiekane czekoladki. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na spód w tortownicy.
Krok 3
Przygotowanie do pieczenia: owinięta folią formę z ciastem umieścić w naczyniu żaroodpornym. Naczynie napełnić gotująca się wodą do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na najniższy poziom i piec przez ok. 1 godzinę w 160ºC. Wyjąć i wystudzić.
Krok 4
Polewa: czekoladę połamać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Kremówkę podgrzewać w garnuszku aż do wrzenia, następnie dodać do czekolady i dokładnie połączyć. Lekko przestudzoną masę czekoladową wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Czekoladki Ferrero Rocher podzielić na pół, dekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać wiórkami czekoladowymi i złotymi perełkami cukierniczymi.
Smacznego! :)