Szwajcarski placek z jabłkami i Calvadosem
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 110 g cukru
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki śmietany kremówki
- duża szczypta soli
Nadzienie Jabłkowe
- 5-6 szt jabłek
- 3 łyżki Calvadosu lub brandy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g orzechów pistacjowych
- 2-3 łyżek brązowego cukru do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na spore kawałki. Mieszamy je z sokiem z cytryny i alkoholem. Odstawiamy.
Krok 2
Masło ucieramy na puch z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
Krok 3
Następnie kolejno dodajemy jaja.
Krok 4
Gdy składniki nam się połączą, wsypujemy porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Krok 5
Na koniec wlewamy śmietanę kremówkę.
Krok 6
Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Wyrównujemy powierzchnię i ciasno układamy na niej odsączone jabłka.
Krok 7
Pieczemy ca 50 minut w temp. 175C.
Krok 8
Upieczony, gorący placek posypujemy brązowym cukrem oraz posiekanymi pistacjami.