Mazurek kajmakowy z morelami
Składniki
- Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- Nadzienie:
- 400 g masy kajmakowej
- 150 g suszonych moreli
- 50 g płatków migdałowych
- Polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka śmietanki 30%
Przygotowanie:
Krok 1
Kruche ciasto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, cukier i żółtko. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wykładamy kruchym ciastem.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 15-20 minut. Kiedy spód będzie lekko rumiany wyjmujemy ciasto. Na ciepłym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy pokrojonymi morelami i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 5-8 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Polewa czekoladowa
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Polewę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy mazurek.