Ciasto dyniowo-miodowe
Składniki
składniki na ciasto
- 1 szklanka pure z dyni
- 0.75 szklanki cukru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 4 jajka ( 230g waga w skorupkach)
- 300 g mąki pszennej
składniki na lukier
- 1 szt białko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
W misce wymieszać mąkę pszenną z sodą i otartą skórką z pomarańczy - odstawić.
Krok 2
Pure utrzeć z żółtkami , dodać olej i miód oraz skórkę z pomarańczy - połączyć składniki wraz z suchymi.
Krok 3
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier - wymieszać delikatnie z masą dyniową i wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec ok 35 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta - zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Krok 5
lukier
Do miski wbić białko dodać sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać na gładką masę - gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać jeszcze cukru pudru a jak zbyt gęsty sok z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać ciasto zostawić do zastygnięcia lukru.