Bakaliowe batony
Składniki
- 1 puszka słodzone mleko skondensowane
- 250 g płatki orkiszowe /mogą być też owsiane górskie/
- 50 g żurawina suszona
- 150 g migdały
- 100 g pestki dyni
- 50 g sezam
- 100 g rodzynki
Przygotowanie:
Krok 1
Rodzynki zalewam na moment wrzątkiem, odcedzam i bardzo dokładnie osuszam na ręczniku papierowym.
Krok 2
Mleko skondensowane przelewam do rondelka i mieszając lekko podgrzewam.
Krok 3
Płatki orkiszowe, ziarna i bakalie przekładam do sporej miski i mieszam. Wlewam podgrzane mleko i wszystko bardzo dokładnie mieszam, do czasu, aż płatki i bakalie wchłoną całe mleko.
Krok 4
Do formy o wymiarach 23x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładam mieszankę bakalii, ziaren i mleka. Bardzo delikatnie, bez ugniatania, wyrównuję wierzch.
Krok 5
Wstawiam do nagrzanego do 130*C piekarnika i pikę 40 minut. W razie potrzeby przykrywając arkuszem folii aluminiowej, aby nie spiekły się od góry.
Krok 6
Lekko przestudzone, ale ciągle ciepłe, kroję na małe kawałki.