Pączki serowe, czyli oponki
Składniki
- 500 g sera półtłustego
- 500 g maki pszennej
- 100 g cukru
- 4 zoltka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub planta) Read more: http://aniolywkuchni.blogspot.com/#ixzz2pyWs7E8N
- mały kieliszek spirytusu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka,sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5cm
Krok 2
Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na każdym wykroić małą dziurkę za pomocą zakrętki. Do zimnego oleju dodać spirytus i dobrze rozgrzać tłuszcz, smażyć oponki z obu stron na złoty kolor.
Krok 3
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.