Ciastka z ziaren bez cukru
Składniki
- 10 suszonych moreli
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki ziaren białego sezamu
- 1/2 szklanki ziaren czarnego sezamu
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki jaglanej
- 1 łyżka ziaren quinoa
- 1 łyżka ziaren canihua
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek zimnotłoczonej
Przygotowanie:
Krok 1
Morele zalać 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić na kilka minut do namoczenia i zmiksować. W misce połączyć wszystkie składniki, można dolać 2 łyżki wody, żeby łatwiej się kleiło. Mieszałam i ugniatałam masę aż zrobiła się lepka. Przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut.
Krok 2
Piekarnik na 150˚C, ja piekłam z opcją grzania góra-dół.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać porcje masy, formować kulkę, układać na blasze i delikatnie przygniatać, żeby powstał mniej więcej równy, okrągły placek. Moje ciastka mają średnicę około 5 cm i grubość około 1 cm. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Ale radzę nie odchodzić za daleko, ciastek trzeba jednak pilnować, żeby się nie przypaliły;)
Krok 3
Zaraz po upieczeniu są dosyć miękkie i plastyczne, kiedy wystygną zewnętrzna warstwa twardnieje, ale środek wciąż jest bardziej miękki. Nie za słodkie, choć to zależy od ilości dodanego miodu, chrupiące, ciekawe… Dobór składników jest dowolny, wedle gustu, więc wersje ciastek można mnożyć w nieskończoność. Polecam:).