Piernikowa chatka pełna magii
Składniki
CIASTO
- 500 g mąki tortowej
- 100 g miodu akacjowego
- 100 g miodu sztucznego
- 200 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- tłuszcz do wysmarowania blachy
LUKIER
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- albo roztopiona w kąpieli wodnej czekolada
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewam z sodą i formuję górę. Na szczycie robię wgłębienie i wlewam do niego rozpuszczony miód, dodaję przyprawy, cukier, tłuszcz i jajko. Zagniatam i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące. :)
Krok 2
Formuję kulę i przykrywam ściereczką.
Odrywam od niej po kawałku ciasta, wałkuję na wysypanej mąką stolicy na grubość ok. 3-5 milimetrów i wycinam fantazyjne pierniki - jakie tylko dusza zapragnie! :) Na domek potrzebne są - 2 ściany boczne, 2 ściany frontowe, 2 elementy dachu, podstawa i drobne dekoracje - drzwi, płotek, choinka etc.
Krok 3
Wycięte kształty układam na natłuszczonej blasze.
Piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut, aż się pięknie zrumienią.
Krok 4
LUKIER
Ubijam białko na sztywno z odrobiną soli.
Dosypuję cukru aż osiągnę bardzo gęstą masę - spoiwo chatki lub ozdobę piernika.
Krok 5
Ważne: najlepiej najpierw ozdobić ściany, dach itd., a dopiero później - po zastygnięciu lukru - powoli łączyć elementy. Chłód pomaga. :)