Schab gotowany w 10 minut w czerwonym winie
Składniki
- 1 kg wąskiego schabu
- 2 L wody
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 100 ml wina czerwonego półsłodkiego
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wkładamy majonez, musztardę i dolewamy szklankę wody i wino. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez i musztardę w wodzie i winie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab.
Krok 2
Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy tylko zacznie płyn pyrkać trzymamy na gazie jeszcze dosłownie 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.
Krok 3
I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie. Gotowy schab przechowujemy w lodówce.