Angielskie bułeczki scones z truskawkami i otrębami
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 4 szt jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 0.75 szklanki granulowanych otrębów z truskawkami
- 1 cukier do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami.
Krok 2
Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec ok. 20-25min w temp. 200st.