Cinnabon
Składniki
Ciasto
- 4 i 1/4 szklanek mąki pszennej
- 0.33 szklanki cukru pudru
- 2 i 1/4 łyżeczek suchych drożdzy
- 6 łyżek roztopionego masła
- 3 szt dużych jajek (roztrzepanych)
- 0.75 szklanki mleka
Nadzienie i lukier
- miękkie masło
- cukier brązowy
- cynamon (dużooo cynamooon)
- 0.5 szklanki masła
- 4 szklanki cukru pudru
- 175 g serka kremowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misce połączyć mąkę, sól, drożdże oraz cukier.
Mleko podgrzać,a by było gorące, ale nie wrzące-musi ocieplić drożdże.
Krok 2
Do suchych składników po kolei dodać stopione, chłodne masło, roztrzepane jaja oraz podgrzane mleko. Wyrabiać ciasto ok 14minut, aż będzie jednolita masa. Ciasto będzie konsystencji bardziej lepkiej, mokrej-nie należy dodawać więcej mąki.
Pozostawić ciasto w misce uformowane w kulę, przykryte lnianą ściereczką na ok 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Krok 3
Po tym czasie wyjąć ciasto i wyrabiać ok 2 minut. Następnie rozwałkować ciasto na cienki prostokąt, który należy posmarować miękki masłem (cienką warstwą).
Następnie posypać dość obficie cukrem brązowym, a na to bardzo, ale to baaaardzo obficie cynamonem.
Krok 4
Ciasto zwinąć szczelnie (jak makowiec lub roladę) i kroić na 12 kawałków, lub jeżeli chcecie małe drożdżówki nawet na 15..
Krok 5
Ułożyć bułeczki w odstępach na blaszce na ok 1-1,5 godziny, aż podwoją objętość.
Piec w 175 stopniach przez ok 20 minut, aż do zrumienienia.
Krok 6
W tym czasie przygotować lukier.
Masło wraz z cukrem ucierać na puszystą, jasną masę. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i połowę cukru pudru. Ucierać i dodawać stopniowo pozostały cukier, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeszcze gorące polać gotowym lukrem.
Krok 7
Podawać ciepłe lub odgrzane z mikrofali.