Bagietki nadziewane oscypkiem, chorizo i suszonymi pomidorami
Składniki
- 200 g mąka pszenna pełnoziarnista
- 150 g mąka pszenna
- 250 ml ciepła woda
- 25 g świeże drożdże
- 1 łyżeczka sól
- 0.5 łyżeczki cayenne
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżka olej z suszonych pomidorów
- 0.5 szt laska chorizo
- 100 g suszone pomidory
- 0.5 szt oscypek
- 0.5 łyżeczki pikantna wędzona papryka
- 1 łyżeczka posiekana papryczka chilli
- 1 łyżka suszona cebula
Przygotowanie:
Krok 1
Chorizo kroimy w pół plasterki.
Podsmażamy je przez 5 minut na oleju ze słoiczka z pomidorami przyprawiając wędzoną papryką i chilli.
Odcedzamy tłuszcz i zostawiamy na później.
Kiełbaski odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy połową ciepłej wody.
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników.
Następnie dolewamy wodę i rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy gładkie ciasto po czym dodajemy olej z kiełbasek.
Ponownie wyrabiamy.
Krok 3
Ciasto dzielimy na 4 części.
Formujemy je w bagietki o długości około 20 cm.
Delikatnie rozciagamy i na środku układamy chorizo, posiekane suszone pomidory (lekko odsączone z oleju) oraz pokrojonego oscypka.
Posypujemy suszoną cebulą.
Krok 4
Ciasto zlepiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Gotowe bagietki podawałam z pikantnym sosem chilli.
Smacznego :)