Rogale śniadaniowe

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Czy może być coś lepszego niż chrupiące, domowe pieczywo? Choć w dzisiejszych czasach producenci dokładają wszelkich starań, by ich wypieki były smaczne i zdrowe, zawsze przegrywają one z rumianym pieczywem wyjętym z własnego piekarnika. No i ten zapach, który roznosi się w całym mieszkaniu i ściąga do kuchni wszystkich domowników na wspólne śniadanie. Do tego wystarczy dobre, prawdziwe masło, domowa konfitura, kubek kakao i śniadanie gotowe. Zachęcam Was do przygotowania tych prostych i smacznych rogalików nie tylko na śniadanie.
Obejrzane: 302
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 18 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • Ciasto drożdżowe:
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 3 łyżki maku niebieskiego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczyn drożdżowy

W kubku rozcieramy drożdże z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Ciasto drożdżowe

Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego miód i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, masło z miodem, ciepłe mleko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm i wysokości około 30 cm. Przy pomocy ostrego noża wykrawamy trójkąty, które ciasno zwijamy. Zwijanie zaczynamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy po między rogalikami.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 25-35 minut. Rogaliki powinny być rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.

Notes

- czas rośnięcia ciasta jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rogale-sniadaniowe/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×