Bajgle
Składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 200-210 g letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Do gotowania:
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- Na wierzch:
- 1 jajko
- mak, sezam
Przygotowanie:
Krok 1
Dzień przed pieczeniem, wieczorem wyrobić ciasto. W letniej wodzie rozmieszać drożdże i cukier do rozpuszczenia. Odłożyć na kilka minut aby drożdże się rozbudziły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, następnie wlać rozbudzone drożdże. Wymieszać, zagnieść i wyrabiać ciasto do momentu gdy stanie się gładkie i elastyczne. Kulkę ciasta włożyć do miski nakryć wilgotną ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie odgazować je uderzając w nie pięścią, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Krok 2
Rano wyjąć ciasto do ocieplenia. Podzielić na 8 kawałków, każdy spłaszczyć, uformować napiętą bułkę i zrobić dziurkę. Poszerzyć ją tak by pomieściła dwa palce. Bajgle układać w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę, a najlepiej 80-90 minut. W tym czasie ciasto się ociepli, a następnie zacznie wyrastać.
Krok 3
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. W garnku zagotować 3 litry wody, dodać do niej sodę i cukier. W wyrośniętych bajglach poprawić bardzo delikatnie dziurkę (podczas przyrastania ciasta znacznie się zmniejszy). Wrzucać bułeczki po 4 na wrzątek i gotować po minucie z każdej strony. Ugotowane osuszyć ręcznikiem papierowym lub ścierką i ponownie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
Jajko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli. Smarować dokładnie wierzch bajgli, posypać ziarnami i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 8-15 minut. (u mnie zajęło to 12 minut)
Studzić na kratce.