Konfitura czereśniowo-czekoladowa w towarzystwie Bułeczki Mlecznej
Składniki
- 3 kg czeresnie wydrylowane
- 1.5 kg cukier
- 100 g gorzka czekolada, min 70% kakao
- 100 g mleczna czekolada
- 1 łyżeczka rum
- 1 opakowanie Bułeczki Mleczne Dan Cake
Przygotowanie:
Krok 1
Czereśnie przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. godzinę. Gdy owoce puszczą sok, gotujemy je z cukrem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok. 30 minut aż konfitura zgęstnieje.
Krok 2
Czekoladę kruszymy na małe kawałki dodajemy do gotującej się konfitury. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady.
Krok 3
Dodajemy łyżkę rumu i dokładnie mieszamy.
Krok 4
Gorącą konfiturę przekładamy do sparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Krok 5
Schłodzoną konfiturę możemy podać z przekrojonymi na pół Bułeczkami Mlecznymi od Dan Cake. Resztę zostawiamy na zimowe wieczory.