Jagodzianki z kruszonką
Składniki
zaczyn na ciasto
- 370 g mąki
- 30 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka łyżeczka cukru
pozostałe składniki ciasta
- 60 ml ciepłego mleka
- 60 g roztopionego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki cukru
- 80-100 g mąki
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę umieścić w naczyniu. Drożdże połączyć z cukrem oraz mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Jajko wymieszać z mlekiem oraz cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodawać stopniowo wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować okręgi z cieńszymi brzegami, a grubszym środkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek kłaść 1-2 łyżki jagód, zawijać i sklejać brzegi. W dłoni uformować owalne bułeczki i układać na papierze sklejonymi brzegami do spodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180ºC.
Krok 2
Jagody wymieszać z cukrem i bułką tartą.
Krok 3
Składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu i połączyć przy pomocy widelca rozcierając o ścianki.